blog‎ > ‎

4 dec. 2011 - Thuisconcert

Geplaatst 23 jun 2012 09:57 door Miron Komarnicki
Televisiekijken, dat komt er eigenlijk nooit meer van. Wij gaan tussen half negen en negen naar bed en de tijd daarvoor wordt gebruikt om samen te eten. Daarna gaat Zoran onder de douche en naar bed. We hebben dan nog een uurtje voor ons zelf, waarbij televisiekijken geen prioriteit heeft. Afgelopen woensdag liep het anders. Terwijl Herma Zoran aan het voorlezen was in bed zat ik te kijken naar 'de wereld draait door'. Er is veel veranderd de afgelopen jaren, maar de wereld draait door is t/m de tafel heren en dames onveranderd saai. De zelfingenomenheid en ijdelheid van Mathijs van Nieuwkerk is grenzeloos en 'de tv draait door' en Nico Dijkshoon de smaakmakers. Maar de lust om tv te kijken was opgewekt. De stap naar RTL leek niet erg groot en ik werd voor de tweede keer getuige van de wonderlijke aandrang van Volendammers en andere kermisartiesten hun ervaring ten behoeve van gewone jongens en meisjes beschikbaar te stellen als coach. Sommige artiesten, zoals Angela Groothuizen waarvan niemand zich meer herinnert welk liedje zijzelf ooit zong, ontlenen inmiddels hun bestaansrecht aan dit en soortgelijke programma's. Terwijl een meisje zenuwachtig probeert rauwe soulklanken te produceren, zitten de échte artiesten met hun rug naar deze performers toe. Dat is nou net de format Miron.. Ah, juist. Hoe naïef van mij. De heren en dame jury zijn goed gecoacht in hoe zij hun gezicht in een zo interessant mogelijke pose op duim en wijsvinger kunnen laten rusten, waarbij de pose van de Volendamse Siamese tweeling Nick en Simon nog het aandoenlijkst was.


Een opmerkelijke break of wending in het programma was het privéconcert van een van de kandidaten, Erwin Nyhoff, voor Janneke de Vries, een vrouw met ALS. Zijn vertolking van het nummer The River van Bruce Springsteen maakte op haar en haar gezin erg grote indruk, tot tranen toe geroerd. Ik ook. Wat mij ook zeer raakte was het bericht dat Janneke daags na de uitzending is overleden. Ze sprak moeilijk, maar leek nog zo vitaal. 

De uitzending van 30 november op RTL 4 is hier terug te zien, Het item begint op 13:30 minuten. En eindelijk iemand -Angela Groothuizen-, die het woord 'stikken' durft te gebruiken
Comments