blog‎ > ‎

25 jun. 2012 - De zuurstofleverancier

Geplaatst 25 jun 2012 03:16 door Miron Komarnicki   [ 26 jun 2012 07:39 bijgewerkt ]
Ik ben benauwd, heb ademnood en dat vooral bij de transfer naar bed. Omdat het slechts om 2 keer een half uurtje per dag gaat is er gekozen voor kleine zuurstofcilinders van 2 liter. Deze worden wekelijks aangeleverd door fa van der Linden uit Eindhoven. De levering op zich is al geen feest. Bezwete mannen met werkschoenen waarvan de zolen vol met vuil en vet en ook pikzwarte handen. Een spoor van vuil op de vloer en diverse handafdrukken op de muren tot gevolg. Maar heb het gore lef om hier wat van te zeggen. Dan daalt de toorn van de hardwerkende, uitgebuite en getergde arbeider op je neer. Is het toeval dat het hier een Brabants bedrijf betreft?

De kleine zuurstofcilinders zijn vlak aan de onderzijde zodat de cilinder rechtop kan staan. Wel zo veilig, want je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als met het omvallen van de cilinder de druk regulator breekt en de volle 200 atmosfeer een uitweg zoekt. Bij de deze week geleverde cilinders is de onderzijde bol, waardoor de fles niet rechtop kan staan en deze daardoor in onze situatie niet gebruikt kan worden.

Even bellen met  fa van der Linde om dit simpele probleem op te lossen. Helaas blijkt maar al te vaak dat de juffrouwen die doorgaans voor zo'n bedrijf de telefoon opnemen slechts beschikking hebben over een zeer beperkte voorraad aan werkende grijze cellen. Joni, die de telefoon opneemt bij fa van der Linde, maakt hierop geen uitzondering. Zij zou er goed aan doen op maandagochtend een flesje achterover te drukken om het matig werkende brein van wat extra zuurstof te voorzien om bijvoorbeeld ons eenvoudige probleem op te lossen. Dit laatste bleek niet mogelijk, een brug te ver en van een te grote complexiteit. Even een kratje samenstellen van cilinders met een vlakke bodem was een belachelijk voorstel. Op de vraag hoe het dan kan dat tot deze week de kratjes altijd gevuld waren met cilinders die wel van een vlakke bodem waren voorzien had ze vanzelfsprekend geen antwoord. Ze had überhaupt geen antwoord, kwam niet met een oplossing en weigerde mee te denken.

De doorgaans kalme en rustige Herma ontplofte bijna. ''Waarom werkt u niet mee aan een oplossing'', ''waarom zo kort door de bocht''', ''mijn man is ernstig ziek, heeft die zuurstof hard nodig'', ''denk alsjeblieft mee''. Moedeloos, kwaad en gefrustreerd hing Herma op. 

Het is schering en inslag bij toeleveringsbedrijven die hun bestaansrecht ontlenen aan zieke mensen. Kotsmisselijk wordt ik van al dat hersenloze tuig zonder enige compassie of mededogen. Maar de dag komt dichterbij dat de 'Joni's' zelf afhankelijk worden van zorg. Ben benieuwd of zij dan zwijgend en met zelfreflectie hun onvermijdelijke lot ondergaan.


Saillant detail. De 2 liter cilinder links op de foto (website leverancier) kan wel rechtop staan.
Zuurstofcilinders

Comments