blog‎ > ‎

23 jul. 2012 - Psychopaten

Geplaatst 23 jul 2012 03:40 door Miron Komarnicki   [ 23 jul 2012 10:53 bijgewerkt ]
Het lijkt op een horrorfilm 1% van de bevolking heeft een psychopatische stoornis. 1 op de 100 mensen! Zelfs 1 op de 20 in leidinggevende functies. We hebben er dus allemaal mee te maken, maar weten dat meestal niet omdat we er beeld bij hebben van rondmoordende engerds zoals Hannibal Lecter en Dexter. Het ligt echter een stuk genuanceerder en complexer.

Psychopaten kennen geen empathie, inlevingsvermogen en compassie en hebben grote problemen met het uiten van hun gevoelens, ze ontberen emotionele diepgang en zijn oppervlakkig in het contact met anderen. Alles staat in het teken van hun ego. Ze zijn zowel creatief als meedogenloos in het vinden van mogelijkheden om hun doel te bereiken. Liegen, bedriegen, gespeelde emoties, pressie, manipulatie en zelfs geweld zijn hiervoor het vanzelfsprekende gereedschap..

Psychopaten hebben een veel te positieve inschatting van eigen talenten en vaardigheden, alsmede een sterk opgeblazen gevoel van eigenwaarde. Ze tonen geen berouw, kennen geen schuldgevoel, maar faken dit als hiermee hun doel bereikt kan worden. Dit laatste kan je behoorlijk op het verkeerde been zetten. Psychopaten zijn manipulatief, verbuigen de waarheid, nemen geen verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag, maar leggen de schuld voor gemaakte fouten altijd bij anderen. Ze beschikken niet over zelfreflectie, maar zijn meester in het naar eigen voordeel verdraaien van de feiten. Psychopaten zullen bij voorkeur in een leidinggevende functie of als zelfstandige werkzaam zijn. Alle ruimte om het opportunistische spel te verfijnen.

Ik ben de afgelopen jaren een aantal van hen tegen het lijf gelopen. Psychopatische, opportunistische narcisten. Doorgedrongen tot diep in mijn domein. 
Comments