blog‎ > ‎

2 februari 2011 - Beiroet

Geplaatst 22 jun 2012 08:35 door Miron Komarnicki   [ 22 jun 2012 08:40 bijgewerkt ]
Kreeg een maand geleden een mooi schrijven van Ronald Mollinger, ambassadeur in Beiroet eind jaren '90. Ik heb in 1997, 1998 en 1999 in Beiroet de bands en geluid geregeld voor het Hamra Festival.

Van Ronald Mollinger, Ambasadeur in Beiroet 1996 - 1999

Op de voor een Leienaar gedenkwaardige 3 oktober 1996 kwam ik in Beiroet aan met 60 kilo overgewicht en een Nokia Communicator en de opdracht binnen 6 maanden een volwaardige ambassade te openen en werd daar op het vliegveld opgewacht door onze honoraire consul-generaal Elie, zijn ABN AMRO plv. directeur en vrouw Christine eveneens Leienaar in hart en nieren. Kanselier Jan Bergen stond ook aan de vliegtuigtrap. Christine, Jan en ik gingen gedrieën aan de slag en binnen een week was er volledig operationele ambassade met balie, beveiligde verbindingen en alle noodzakelijke afdelingen.

En toen?

Ja, toen moesten we laten weten dat we er waren voor de Libanese politiek, publiek, het bedrijfsleven en wat dies meer zij.
Er kwam een mooi artikel in de Telegraaf, een tv special op Twee Vandaag, een giga tentoonstelling van Gerti Bierenbroodspot in het National Museum van Beiroet en een film op de AVRO van Pieter Varenkamp en....

Het Hamra Festival!
Vrienden Walid en Sietske (correspondent Trouw) wilden het roemruchte Hamra Festival na afloop van de bloedige burgeroorlog weer laten herleven. Zij vroegen onze steun. Nederland als popland bij uitstek en dat vreemde samengeraapte stel kwartiermakers van de nieuwe Nederlandse ambassade.

Via de oude vrind Mike del Ferro werden we aan de impresario, bassist, producer en levenskunstenaar Miron gekoppeld. En dat was geen vergissing. Gedurende drie jaar zorgde Miron voor minimaal drie bands tijdens elk festival in de verloederde Kalverstraat van Beiroet. Uitzending door het hele Midden Oosten. Jam sessions in de legendarische Blue Note, Circus etc. Mike del Ferro, Tijs van Leer, Time Bandid, Saskia Laroo etc....en Miron aan de knoppen en aan de bas. Muzikant, organisator, levensgenieter en echte vriend. De motor van het Hamra Festival.

Na een paar jaar vertrok de diplomaat weer naar een nieuwe bestemming, Peter en Christine naar Portugal, Jan naar Marokko en Walid en Sietske zagen het ook niet meer zitten. 

Maar anno 2011 is het Hamra Festival weer helemaal terug op de kaart van Beiroet. De straat van Rafiq Hariri is weer de Champs Elysees van het Midden Oosten en Miron bleek vollig geslaagd in zijn opdracht van 1997. Beiroet is hem niet vergeten en ook de toenmalige staf, weer goeddeels neergestreken in het Midden Oosten, is die pionierstijd met Miron ook nooit vergeten.
Comments